25.1.13

Brownie istorija


Tadam tadam tadam. Nieko nėra geriau už brownie šaltą žiemos vakarą. Ne tiek patį pyragaitį, kiek jo kvapą paverčiantį visus namus stebuklinga šokolado ir riešutų šalimi. Jaukumas, jaukumas, jaukumas... Šiandien receptais šio rudžio nesidalinsiu, o papasakosiu šiokią tokią jo tolimą (nors ne tokia jau ir tolimą) jo istoriją. Kai kurie šaltiniai teigia, kad brownie, kaip ir kokios Cezerio salotos, atsirado atsitiktinai, kažkokiam nelaimėliui bekepant pyragą pritrūkus miltų, tačiau, kad ir kaip ten bebūtų, aš mėgstu tikslumą, todėl papasakosiu labiau įtikinamesnę istoriją. 
Žodžiu viskas prasidėjo XIX amžiaus pabaigoje, o išpopuliarėjo XX amžiaus pirmojoje pusėje, spėkite kur?
Kanadoje ir JAV. Pagal vieną istoriją pirmą kartą brownie buvo iškeptas Čikagos "Palmer House Hotel", kai pati viešbučio savininkė  Bertha Palmer paprašė viešbučio konditerių iškepti tokį pyragą,  kuris būtų mažesnis už tortą, tačiau panašus į jį  ir lengvai valgomas iš priešpiečių dėžučių. Taigi užsakymas buvo įvykdytas ir pirmasis brownie išvydo daug alkanų burnų apglaistytas abrikosų džemu ir graikiniais riešutais. Toliau sekė jo recepto atskleidimas ir išpopuliarėjimas visame pasaulyje. Vat taip. Tokį gardumyną originaliame pavidale galite paragauti tam pačiam "Palmer House Hotel" viešbutyje, kad ir dabar, tik belieka į Čikagą nusigauti. O aš galėčiau pridurti tik tai, kad  brownie kepamas kvadratinėse skardose, o iškepęs visai neprimena iškepusio. Visas kunkuliuoja į visas puses ir gardžiai, gardžiai kvepią, o atvėsęs tampa ir nepaprastai skanus. Taigi tiek šiandienai. Gražaus ir šilto vakaro! Ir sveikatos!